Sursa foto: https://a1.ro/news/auto/au-intrat-in-vigoare-reguli-noi-in-privinta-permisului-de-conducere-id833879.html

 

 

Permisul de conducere eliberat în România este recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene, deci poate fi folosit fără griji şi în Germania, cu condiţia ca acesta să nu fie suspendat, restricţionat sau revocat în ţara în care a fost emis.

Excepție face doar permisul obținut în România în perioada în care aveți „reședința obișnuită” în Germania. În această situație, permisul nu este valabil și nu poate fi folosit în Germania. Conducerea cu un astfel de permis este încadrată la conducerea fără permis, fiind considerată o faptă penală.

„Reședința obișnuită” se referă la locul în care o persoană locuiește în mod obișnuit, adică pe parcursul a cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic. Acest tip de reședință este reglementată printr-o Directivă a Parlamentului European, iar în cazul Germaniei presupune să aveți Anmeldung pe o perioadă mai mare de 185 de zile/an. Dacă doriți să vă eliberați permisul de conducere în România va trebui să renunțați la Anmeldung pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

 

Schimbarea permisului românesc cu unul german

Permisul de conducere românesc poate fi schimbat cu unul german, însă acest lucru nu este obligatoriu. În situația în care permisul dumneavoastră românesc este încă valabil și l-ați obținut în România înainte de a avea reședință obișnuită în Germania, acesta poate fi schimbat cu unul nou tot în România, chiar dacă acum aveți Anmeldung în Germania.

Dacă însă trebuie să vă schimbați permisul cu unul german, veți avea nevoie de următoarele documente:

– permisul românesc (valabil),

– carte de identitate sau pașaport,

– confirmarea reședinței (Anmeldebestätigung),

– cerere specifică,

– în cazul în care permisul nu mai este valabil, va fi nevoie și de o adeverință medicală.

Documentele trebuie depuse la Führerscheinstelle. Eliberarea permisului german poate dura până la o lună. În acest timp puteți folosi permisul românesc, pe care va trebui să îl predați la primirea celul german. Taxa pentru elibarea permisului poate costa între 30 și 50 Euro, în funcție de localitate.

 

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/