Călătorești cu mașina în străinătate? Iată toate informațiile de care ai nevoie - MeisterJob

Călătoria cu mașina în străinătate

Sursa foto: https://www.freepik.com/

 

Atunci când începi un nou loc de muncă în străinătate, posbilitatea de a te deplasa cu mașina personală poate fi un real avantaj. Fiind vorba despre călătoria către un stat membru al UE, principiul liberei circulaţii a persoanelor face acest lucru să fie foarte puțin problematic, cu puține formalități ce trebuiesc îndeplinite. Dacă totuși plănuiești să rămâi în această țară pentru mai mult timp, este bine să știi câteva informații esențiale despre recunoașterea și valabilitatea permisului auto, precum și despre înregistrarea și asigurarea autoturismului.

 

Recunoașterea permisului de conducere

În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene se aplică principiul recunoaşterii reciproce. Astfel, permisul auto, deși a fost emis în conformitate cu prevederile naţionale din România, trebuie în acelaşi timp să respecte dispoziţiile cu privire la modelul comunitar (cum ar fi condiţiile minime de îndeplinit pentru a-l putea obţine). Prin acest model se asigură faptul că permisele de conducere emise de diferite state membre UE sunt uşor de recunoscut în alte State Membre. Așadar, poți călători fără griji cu permisul de conducere românesc către orice stat din Uniurea Europeană.

 

Înregistrarea maşinii – când devine obligatorie?

Poți călători fără nicio altă formalitate în orice stat membru UE timp de 6 luni. După această perioadă, dacă intenționezi să rămâi pe teritoriul țării respective în continuare cu mașina, va trebui să o înregistrezi, adresându-te autorităţilor locale şi plătind taxele de înregistrare aferente în statul gazdă.

 

Este valabilă asigurarea maşinii efectuată în România?

Pentru ca asigurarea mașinii să fie valabilă în afara țării, compania de asigurări aleasă trebuie să fie licenţiată în emiterea unor astfel de poliţe de asigurări. O companie cu sediul într-un alt stat membru are dreptul să vândă o poliţă de răspundere civilă obligatorie doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Asigurarea va fi valabilă în toate statele membre UE, indiferent unde are loc accidentul. Așadar, înainte de plecare, informează-te cu privire la această posibilitate atunci când alegi compania la care să închei asigurarea mașinii.

 

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/