Tot ce trebuie să știți despre asigurarea de sănătate din Belgia - MeisterJob

asigurare medicală în BelgiaSursa foto: https://pixabay.com/

 

Dacă deja vă gândiți să vă mutați în Belgia, să găsiți un loc de muncă acolo, ar trebui să țineți cont de asigurările medicale individuale care se aplică aici. Și da, în Belgia câștigurile sunt mari și nivelul de trai este adecvat acestora. În articolul de astăzi vom afla mai multe lucruri despre asigurarea de sănătate în Belgia! Dacă încă nu ați găsit un loc de muncă în Belgia, dar vreți să găsiți unul, vă recomandăm să consultați și ofertele de muncă de pe portalul de locuri de muncă europa.jobs. De asemenea, regăsiți și unele dintre oferte de muncă MeisterJob pe acest portal.

 

Asigurarea de sănătate în Belgia

În Belgia, asigurarea de sănătate este organizată printr-un sistem de asigurări sociale obligatorii, care oferă acces la servicii medicale pentru toți rezidenții. Acest sistem se bazează pe principiul solidarității și al contribuțiilor obligatorii ale cetățenilor și rezidenților pentru a finanța sistemul de sănătate.

 

Aspecte importante legate de asigurarea de sănătate în Belgia

Asigurarea de sănătate obligatorie

Toți cei care locuiesc sau lucrează în Belgia sunt obligați să aibă asigurare de sănătate. Aceasta oferă acces la servicii medicale și medicamente la prețuri reduse.

 

Casele de asigurări de sănătate

Belgia are mai multe “case de asigurări de sănătate” (mutualités/mutualiteiten) care sunt organizații care administrează asigurările de sănătate. Acestea sunt organizații non-profit și asigură o gamă largă de servicii medicale, inclusiv rambursarea cheltuielilor pentru vizite la medic și medicamente.

 

Contribuțiile sociale

Contribuțiile pentru asigurarea de sănătate sunt deduse direct din salariu. Angajatorul și angajatul plătesc contribuții în mod comun pentru a finanța sistemul de sănătate.

 

Cardul de asigurare de sănătate

După ce v-ați înscris într-o casă de asigurări de sănătate și ați plătit contribuțiile corespunzătoare, veți primi un card de asigurare de sănătate. Acest card va trebui prezentat la furnizorii de servicii medicale pentru a beneficia de asigurarea medicală.

 

Asigurarea medicală universală

Asigurarea de sănătate acoperă o mare parte din serviciile medicale necesare, inclusiv consultații la medici de familie, spitalizare, intervenții chirurgicale și medicamente. Cu toate acestea, pot exista cazuri în care anumite servicii sau medicamente nu sunt acoperite în totalitate și va trebui să plătiți o parte din costurile respective.

 

Sistemul de rambursare

De regulă, pacienții trebuie să plătească inițial costurile serviciilor medicale și să prezinte ulterior facturile către casa de asigurări de sănătate pentru a primi rambursarea parțială sau integrală a acestor costuri.

 

Asigurări suplimentare

În plus față de asigurarea de sănătate obligatorie, există și asigurări suplimentare opționale (asigurări private) care pot acoperi costuri adiționale, cum ar fi camere private în spital sau tratamente și servicii alternative.

 

Nu trebuie să uităm că asigurarea de sănătate în Belgia este obligatorie, așadar toți cei care vin să muncească aici pot folosi serviciul de sănătate belgian. În plus, asigurarea de sănătate acoperă:

  • șomerii
  • incapabil să lucreze
  • femeile aflate în concediu de maternitate
  • pensionari
  • antreprenori

Mai multe locuri de muncă în Belgia găsiți pe portalul de locuri de muncă europa.jobs, căutând joburi după țara de destinație.

 

Plata serviciilor medicale din Belgia

  • Contribuții de asigurare de sănătate: Contribuțiile pentru asigurarea de sănătate sunt deduse direct din salariu pentru angajați. Atât angajatorul, cât și angajatul plătesc contribuții în mod comun. Aceste contribuții finanțează sistemul de sănătate și asigură accesul la servicii medicale pentru toți rezidenții.
  • Cardul de asigurare de sănătate: După ce v-ați înscris într-o casă de asigurări de sănătate și ați plătit contribuțiile corespunzătoare, veți primi un card de asigurare de sănătate. Acest card este utilizat pentru a accesa serviciile medicale și pentru a beneficia de rambursarea cheltuielilor medicale.
  • Rambursarea cheltuielilor medicale: De regulă, pacienții trebuie să plătească inițial costurile serviciilor medicale, iar apoi să solicite rambursarea acestor cheltuieli de la casa de asigurări de sănătate. Casa de asigurări va examina facturile și va rambursa o parte sau chiar totalitatea costurilor, în funcție de serviciul medical și de nivelul acoperirii asigurării de sănătate.
  • Cotă moderatoare: În unele cazuri, se poate aplica o cotă moderatoare, care reprezintă o mică sumă de bani pe care pacientul trebuie să o plătească în momentul vizitei la medic sau la farmacie. Aceasta poate varia în funcție de serviciul medical furnizat.
  • Asigurări suplimentare: Pe lângă sistemul de asigurări sociale obligatorii, există și asigurări suplimentare opționale pe care pacienții le pot achiziționa pentru a acoperi costurile care nu sunt rambursate în totalitate de asigurarea de sănătate obligatorie.

 

 

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția! Aplică aici.

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com

De luni până vineri în intervalul orar 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/joburi-disponibile/