Informații utile despre șomajul în Germania - MeisterJob

 

 

Criza actuală generată de noul Covid-19 a creat unele probleme în sistemul locurilor de muncă la nivel mondial. Deși s-a dovedit faptul că modelul german a fost unul dintre cele mai eficiente modele de gestionare a crizei provocate de pandemie, în toate domeniile (sanitar, economic, piața muncii, etc.), dacă lucrezi în Germania, probabil că te-ai întrebat ce este de făcut în situația în care totuși rămâi fără loc de muncă și cum poți beneficia de șomaj.

 

În Germania, șomajul este asigurat legislativ prin intermediul asigurării de șomaj. Această asigurare este obligatorie și are ca scop oferirea de sprijin financiar în cazul pierderii locului de muncă. Aceasta se reţine din salariul lunar în procent de 1,5%, la care se adaugă contribuţia angajatorului de 1,5%. Practic, orice angajat cu contract de muncă contribuie cu 3% din salariul brut la asigurarea de şomaj obligatorie.

 

Condiții pentru a putea beneficia de șomaj în Germania

Pentru a beneficia de ajutorul de şomaj trebuie să îndeplinești câteva condiții. În primul rând, este esențial să fi lucrat legal (cu contract de muncă). În al doilea rând, trebuie să fi contribuit la asigurarea de şomaj cel puţin 360 de zile în cursul ultimilor 3 ani înainte de declararea intrării în şomaj. Pentru cei necăsătoriți, alocaţia de şomaj de tip I (ALG I) reprezintă 60% din salariul net. În cazul celor cei ce au un copil sub 18 ani în întreţinere, rata este de 67%.

Perioada pentru care vei putea beneficia de ajutorul de șomaj tip I se stabilește în funcţie de numărul de luni în care ai cotizat la sistemul de asigurări sociale în ultimii 3 ani, astfel:
12 luni lucrate -> 6 luni şomaj
16 luni lucrate -> 8 luni şomaj
20 luni lucrate -> 10 luni şomaj
24 luni lucrate -> 12 luni şomaj
30 luni lucrate -> 15 luni şomaj (pentru cei care au vârsta de peste 50 ani)
36 luni lucrate -> 18 luni şomaj (pentru cei care au vârsta de peste 55 ani)
48 luni lucrate -> 24 luni şomaj (pentru cei care au vârsta de peste 58 ani)

În cazul în care nu îndeplinești condiţiile de obţinere a ajutorului de şomaj sau acest drept a încetat, poți primi o alocaţie de stat de supravieţuire. Este vorba despre alocaţia de şomaj de tip II (ALG II). Astfel vei putea primi în continuare sprijin din partea Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă în vederea găsirii unui loc de muncă. Însă va trebui să te prezinți la Agenția de Muncă ori de câte ori va fi necesar.

 

Ce faci dacă rămâi fără loc de muncă din cauza situației epidemiologice actuale?

În cazul unui nou val al epidemiei care impune măsuri mai stricte, legislația germană prevede ca angajații să nu fie concediați. În schimb, aceștia vor beneficia de șomaj tehnic în valoare de 60% din salariu.

 

Cum obții indemnizația de șomaj?

În termen de maxim 3 luni de la pierderea locului de muncă trebuie să te prezinți la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă. Aici va trebui să te înregistrezi ca şomer (Arbeitslos). Vei completa o serie de formulare pentru a se stabili dreptul la indemnizația de șomaj.

Vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Carte de identitate (Personalausweiss) sau paşaport (Pass) valabil
  • Documentul de atestate a domiciliului (Anmeldung)
  • Contractul de muncă (Arbeitsvertrag) – copie sau declaraţia de impozit (Steuererklärung)
  • Copii diplome/certificate care atestă calificarea personală (de preferat traduse și legalizate)
  • Copie demisie sau dovada inştiinţării incetării contractului de muncă
  • Dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior (dacă este cazul)
  • De asemenea, trebuie să cunoști: numărul de identificare (Identificationsnummer), numărul de asigurări de pensii (Renteversicherungsnummer), numărul de cont (Kontonummer).

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția! Aplică aici.

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.ro

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/