Mutarea împreună cu copiii într-o ţară străină poate fi o decizie dificilă, iar prima temere a oricărui părinte este legată de cum se va adapta copilul în noua şcoală. Pentru familiile stabilite în Germania venim în ajutor cu sfaturi şi informaţii despre cum este organizat sistemul educaţional german şi despre benificiile pe care le au elevii care studiază aici.
Copiii români au drepturi egale cu cei germani pentru a se înscrie la o şcoală din Germania, putând fi acceptaţi indiferent de nivelul de limbă germană (în unele cazuri, statul oferă chiar cursuri de limba germană pentru o integrare mai rapidă). Şcolile publice, la fel ca în România, sunt gratuite, părinţii trebuind să plătească doar pentru materiale didactice suplimentare sau pentru ale activităţi extraşcolare.
Primul pas pe care trebuie să îl faceţi pentru a vă înscrie copiii în sistemul de învăţământ german este să contactaţi Inspectoratul Şcolar de pe raza domiciului dumneavoastră (Schulamt). Actele de care aveţi nevoie pentru înscriere sunt, de regulă, următoarele:
- Certificatul de naştere al copilului;
- Fişa vaccinurilor;
- Foaia matricolă (acolo unde este cazul);
- Dovada rezidenţei în Germania (Anmeldung).
Sistemul de învăţământ german este organizat astfel:
- Educaţia preşcolară/Die Vorschule– Include instituţii specifice pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani (de exmplu creşe sau grădiniţe). Participarea la acest ciclu de învăţământ nu este obligatorie şi se plăteşte.
- Şcoala primară/Die Grundschule – De la vârsta de 6 ani, educaţia devine obligatorie. Înscrierile se fac anual, în luna martie. Copilul va fi repartizat automat la cea mai apropiată şcoală de domiciliul părinţilor. În clasa întâi nu se vor acorda note, iar părinţii vor primi un raport de evaluare a competenţelor copilului la sfârşitul anului.
- Ciclul secundar/Sekundarbereich – Acest ciclu este structurat pe două nivele: un nivel inferior (Sekundarstufe I), care cuprinde clasele 5/7 – 9/10, şi un nivel superior (Sekundarstufe II) care se termină cu examenul de bacalaureat (în cazul absolvirii claselor 12/13 într-un liceu) sau cu o diplomă profesională tehnică (în cazul absolvirii unei şcoli profesionale).
- Învăţământul superior – În Germania există peste 350 de instituţii de învăţământ superior, cele mai multe fiind subvenţionate de sectorul public. Acestea se împart în mai multe categorii:
- Universitäten (unităţi şi instituţii de învăţământ superior cum ar fi Universităţile tehnice sau Colegiile pedagogice)
- Kunsthochschulen şi Musikhochschulen (Colegii de artă şi muzică)
- Fachhochschulen (Universităţile de ştiinţe aplicate).
Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!
Ne poți contacta la:
Fix: 0040 368 008 791
Mobil: 0040 771 454 060, 0040 770 135 505
SAU
E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com
De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00
Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/