Ziua Muncii este o sărbătoare internațională ce are loc pe data de 1 mai. În multe țări, inclusiv în România, această zi este declarată prin lege zi liberă. Dar te-ai gândit vreodată ce semnificație are această zi și de unde a început totul?
Cum a luat naștere sărbătoarea de 1 mai
La originea semnificației zilei de 1 mai stă reducerea normei orare zilnice de lucru la 8 ore. Mai exact, pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. În acea zi, pe străzile din Chicago au ieșit în jur de 40.000 de oameni protestând.
Protestele au continuat și în următoarele trei zile, făcănd cunoscută în toată lumea semnificația acestei sărbători. În aceste zile, în Piața Haymarket din Chicago numărul manifestanților a crescut considerabil și au avut loc numeroase incidente violente. Pe 3 mai, forțele de ordine au intervenit, iar patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți. În seara aceleiași zile protestatarii au aruncat o bombă și 66 de polițiști au fost răniți, dintre care 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, mulți dintre aceștia fiind loviți mortal.
În urma acestor evenimente, liderii acestei mișcări violente au fost judecați. În urma procesului, 7 dintre acuzați au fost condamnați la moarte.
Rezultatul grevei de la Chicago și apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore. Doi ani mai târziu s-a decis la nivel internațional ca ziua de 1 mai să fie o zi a muncitorilor.
1 mai – Ziua Muncii în România
În țara noastră, Ziua Muncii a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. 1 mai a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara.
După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.
1 mai în diferite țări
Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.
În Germania, 1 mai este zi liberă. Se poartă la butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890, când, în pofida interdicției manifestațiilor de către Sozialistengesetz, militanții Internaționalei au convenit să se întâlnească în parcuri purtând o astfel de panglică. Intrată în uitare în Germania de Vest, ea a fost mare sărbătoare în Republica Democrată Germană.
Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!
Ne poți contacta la:
Fix: 0040 368 008 791
Mobil: 0040 771 454 060, 0040 770 135 505
SAU
E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com
De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00
Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/