Sursa foto: https://images.app.goo.gl/ngvfQLgYeMAcqbNs8

 

 

În momentul în care decideți să optați pentru un loc de muncă în străinătate trebuie să fiți conștienți de faptul că în calitate de cetățean al Uniunii Europene aveți dreptul să lucrați în orice țară din UE și de faptul că beneficiați de aceleași drepturi ca și angajații țării în care lucrați.

 

Contractul de muncă
După cel mult o lună de la începerea raportului de muncă, angajatorul are obligația de a vă oferi un contract de muncă în formă scrisă, semnat atât de el, cât și de dumneavoastră.

Remunerarea
Angajatul are dreptul să primească salariul minim cel puțin o dată pe lună la data stabilită în contractul individual de muncă.

Programul de lucru
Programul de lucru nu are voie să depășească maxim 8 ore pe zi cu o pauză de cel puțin 30 de minute, dacă lucrați între 6 și 9 ore, și cel puțin 45 de minute dacă lucrați peste 9 ore. La finalul oricărui program de lucru beneficiați de un repaus de cel puțin 11 ore (în cazuri de excepție 10 ore), înainte de a vă relua munca. Duminica și în zilele de sărbătoare munca este interzisă.

Programul de noapte
Lucrătorii nocturni nu au voie să efectueze muncă grea sau periculoasă mai mult de 8 ore, beneficiază de protecție suplimentară, de asemenea, au dreptul la evaluări medicale gratuite.

Concediu de odihnă
Beneficiați de dreptul la concediu de odihnă plătit de cel puțin 20 de zile pe an, atunci când lucrați 5 zile pe săptămână și cel puțin 24 de zile atunci când lucrați 6 zile pe săptămână. Aveți dreptul la concediu complet după 6 luni de la începerea raportului de muncă.

Alte drepturi de care orice angajat trebuie să beneficieze:
– securitate și sănătate în muncă
– tratament egal între salariați (ngajatorul trebuie să evite discriminarea între angajați; orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, vârstă, etc. sunt strict interzise)
– accesul la formare profesională, atât pentru angajați cât și pentru copiii lor
– dreptul la protecția datelor cu caracter personal
– dreptul la protecție împotriva concedierilor nelegale

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

Articol adaptat și realizat de Mihaela Runceanu, Practicant – MeisterJob România

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri:info@meisterjob.com

De luni până vineri în intervalul orar 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/joburi-disponibile/