ZEITKONTO, contul tău de timp din Germania - MeisterJob

Cont de timpSursa foto: https://pixabay.com/

 

 

Dacă vei ajunge în Germania și vei lucra în această țară, cu siguranță te vei întâlni cu termenul de  Zeitkonto. Majoritatea companiilor operează folosind acest cont de timp, tocmai de aceea este esențial să înțelegi mecanismul său de funcționare și cum poate veni în ajutorul tău.

 

Ce este Zeitkonto?

Zeitkonto este un „cont de timp”. Atunci când angajații muncesc mai mult decât numărul orelor indicate, acestea se adaugă într-un cont. Contul Zeitkontopoate fi privit și ca un cont de depozit în bancă. Practic, Zeitkonto este un depozit de ore, care se creditează cu ore efectuate în avans, pe care compania le poate oferi ulterior angajatului, sub forma unor zile libere plătite.

 

Cum funcționează Zeitkonto?

Unele ore suplimentare ale angajaților sunt transferate în Zeitkonto. În Germania, programul de lucru normal poate fi și de 35 de ore pe săptămână, adică 7 ore pe zi. Așadar, dacă angajatul lucrează mai mult de 35 de ore pe săptămână, orele suplimentare sunt transferate către depozitul Zeitkonto.

Dacă, în schimb, există o situație în care salariatul lucrează mai puțin de 35 de ore pe săptămână, orele suplimentare efectuate anterior sunt retrase din Zeitkonto. Datorită acestui sistem, angajatul are același salariu ca în luna precedentă, chiar dacă a efectuat un număr mai mic de ore.

Altfel spus, se ține cont de orele pe care angajatul le petrece suplimentar la locul de muncă, astfel încât, în cazul în care într-o lună  angajatul va lucra mai puține ore, orele din contul de timp, Zeitkonto, se vor adăuga pentru a face numărul total de ore, scrise în contract, pentru care trebuie să fie plătit.

În contractul tău de muncă cu firma germană este specificat cât anume din totalul orelor lucrate îți este plătit și cât anume intră în Zeitkonto.

 

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire  încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob  este soluția!