Sursă foto: http://www.jurnaldenord.info/social/noul-test-de-limba-pentru-obtinerea-cetateniei-norvegiene-mar-de-discordie-intre-imigranti-si-autoritati/

 

 

Începând din anul 2012, Norvegia a renunţat la restricţiile impuse cu privire la accesul muncitorilor români pe piața norvegiană a muncii. Drept urmare, este suficient doar să vă înregistraţi la organele competente pentru a putea să locuiţi în Norvegia şi munciţi aici timp de trei luni.

Pasul premergător înscrierii îl puteţi face online, pe site-ul https://selfservice.udi.no/. De aici puteţi descărca un document de înregistrare prin care veţi fi programat pentru a vă prezenta la un Centru de Asistență pentru Lucrători Străini sau la Poliţie.

Documentele de care aveţi nevoie atunci când vă prezentaţi la Centrul de Asistenţă pentru Lucrători Străini sau la Poliţie sunt:

– Buletin/ paşaport;

– Certificatul de încadrare în muncă sau contractul de muncă;

– Cotele de impozitare aferente.

Dacă vreţi să locuiţi în Norvegia mai mult de trei luni, va trebui să vă prezentaţi la Centrul de Asistenţă pentru Lucrători Străini sau la Poliţie, programându-vă, mai întâi, pe site-ul https://selfservice.udi.no/. În această situaţie veţi primi de la organele competente un certificat de înregistrare care nu necesită reînnoire.

 

Tot la un Centru de Asistenţă pentru Lucrători Străini se poate emite şi numărul de identifice temporară (număr D) sau permanentă (număr personal). Acest număr de identificare reprezintă un cod personal alcătuit de 11 cifre: primele şase cifre fiind data dumneavoastră de naștere (ziua, luna, anul), iar ultimele cinci cifre se referă la numărul de securitate socială.

Numărul D se emite la sosirea în Norvegia pentru persoanele care vor munci aici mai puţin de 6 luni. Cu acest număr se poate deschide un cont bancar. În ceea ce priveşte beneficierea de servicii medicale, persoana trebuie să aibă certificat medical pentru a primi asistenţă medicală.

Numărul personal (ID-ul) se emite la venirea în Norvegia în situaţia în care veţi lucra mai mult de 6 luni. Acest număr permite posesorului să solicite un împrumut la bancă şi oferă dreptul la îngrijire în sistemul naţional norvegian de sănătate.

Centrul de Asistență pentru Lucrătorii Străini are sedii în următoarele oraşe: Oslo, Stavanger și Kirkenes. Pagina web în limba engleză este  http://www.sua.no/en/sua/.

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.com

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/