Poporul român este bogat în tradiții străvechi, mai ales cu ocazia sărbătorilor creștine. În toate colțurile țării există obiceiuri transmise din generație în generație, păstrare cu mândrie și bucurie. S-au păstrat de-a lungul veacurilor chiar și unele superstiții legate de sărbătoarea Crăciunului. Toate acestea ne readuc în suflet liniștea și farmecul vremurilor de odinioară.

Iată câteva dintre cele mai interesante tradiții, obiceiuri și supersiții românești:

 

Originea sărbătorii Crăciunului

Nașterea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită în zilele de 25, 26 și 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscută și sub denumirea de Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea Crăciunului datează încă din secolul al IV-lea, când Biserica Creștină a stabilit această dată nu întâmplător, ci pentru a concura cu nașterea zeului Soare din tradițiile păgâne. Mulți istorici ai religiei sunt însă de părere că Nașterea Domnului ar fi avut loc spre sfârșitul iernii.

 

Obiceiul colindatului

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor din cauza zgârceniei de care a dat dovadă.

 

Tradiția vâscului în casele creștinilor

Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case. Vâscul apare în mai multe culturi, iar originea sa nu este cunoscută. În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.

 

Superstiții în Ajun de Crăciun

În ziua de Ajun, cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează tăiau pe jumătate un măr. Dacă fructul avea viermi la interior, credința era că omul va fi urmărit de boală. Un măr putred însă anunța moartea.

O altă supersiție de luat în seamă este cea potrivit căreia toată casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, deoarece în această zi nu mai este permis să dai cu mătura. Vechea superstiție spune că așa se alungă norocul din casă.

 

Tradiție românească de Crăciun, în patrimoniul UNESCO

La Mărișel, o localitate de lângă Cluj, un obicei străvechi de Crăciun este atât de frumos încât a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Aici, în inima munților Apuseni, toate tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Există un obicei străvechi numit „Junii Măriselului”: un grup de 10 tineri necăsătoriţi, care în fiecare an vin la biserica din sat, după care ies în faţa lăcașului de cult, dansează şi colindă. La un moment dat, junii, le invită la dans pe fetele care nu sunt căsătorite.

 

Obicei străvechi păstrat cu sfințenie

La Dumbrăviţa, în județul Braşov, se păstrează o tradiţie veche de două secole. E singura localitate din ţară în care bradul se împodobeşte chiar în ziua de Crăciun. Pomul de Crăciun va rămâne în centrul comunei până după Bobotează. Vătafii, adică tinerii care au făcut şi armata, şi penaşii, feciorii care urmează să se însoare, sunt cei care aduc în centrul comunei bradul.

 

Echipa MeisterJob vă urează Crăciun Frumos alături de cei dragi!

 

 

 

 

Sursa text: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/traditii-si-obiceiuri-romanesti-de-craciun-ce-se-spune-ca-e-bine-sa-faci-in-ajun-ca-sa-iti-mearga-bine-tot-anul-847883