Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă și ce medical în Germania - MeisterJob

 

Dreptul la concediu, fie el de odihnă sau medical, trebuie respectat și restituit. Află tot ce ai nevoie despre cum poți beneficia de concediu în Germania.

 

Cum intri în posesia concediului de odihnă?

În Germania, obținerea unui concediu de odihnă constituie o procedură foarte ușoară, care constă în depunerea unei cereri de concediu la angajatorul tău, fiind cel în măsură de a aproba sau a respinge cererea. Pentru siguranță, se recomandă să fii precoce și să redactatezi cererea în scris, apoi să realizezi după aceasta o copie xerox pentru a o păstra. Este recomandabil ca cererea de concediu să fie transmisă angajatorului din timp.

Concediul de odihnă anual trebuie de regulă folosit până la sfârșitul anului calendaristic, iar în anumite cazuri, este posibil ca zilele de concediu să fie transferate în anul următor, putând fii acordate de către angajator cel târziu până la data de 31.03 a anului următor, iar în unele firme, dacă contractul de ramură prevede acest lucru, până la 31 decembrie a anului curent. În caz contrar se pierde dreptul pentru zilele de concediu neefectuate, cât și dreptul la o compensare în bani a acestuia.

Câte zile de concediu de odihnă ți se cuvin?

Conform legii cu privire la concediu este prevăzută o săptămână lucrătoare de șase zile, iar în cazul acesta, zilele lucrătoare din concediu vor fi calculate inclusiv cu ziua de sâmbătă. Din această cauză, perioada minimă de concediu este de 24 de zile lucrătoare, pentru ca, într-un an, un angajat să poată avea patru săptămâni complete de concediu. Dacă lucrezi cinci zile pe săptămână, perioada minimă de concediu este de 20 de zile.

 

Cum poți obține concediu medical în Germania?

În cazul unei incapacități de muncă (Arbeitsunfahigkeit) cauzată de boală, trebuie să mergi la medicul de familie. Certificatul medical eliberat de medicul de familie (Krankenschein) trebuie să fie comunicat angajatorului în original (prin poștă, dacă nu te poți deplasa) în timp de 3 zile de la data în care a fost eliberat. Necomunicarea în timp util poate duce la desfacerea contractului de muncă pe motiv de  absențe nemotivate.

Este bine să cunoști faptul că salariul va fi plătit integral de către angajator în primele 6 săptămâni de concediu medical. După 6 săptămâni, salariul va fi plătit de casa de asigurări de sănătate, de regulă, în proporție de 70% din salariul brut. Concediul medical poate avea o durată maximă de un an și jumătate (78 de săptămâni) pe parcursul a trei ani, pe aceiași boală.

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.ro

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/