Olanda se numără printre țările cu cele mai performante sisteme sanitare din Europa, potrivit unui studiu realizat de Health Consumer Powerhouse. Printre punctele forte ale sistemului de sănătate olandez se numără: accesul la medicamente necesare, profesionalismul medicilor, precum și timpul de așteptare foarte scurt. Secretul acestei performanţe constă într-un corp managerial şi medical de înaltă calitate care ia deciziile cele mai potrivite în conformitate cu nevoile pacienților. Eficiența acestui sistem a atras mulți tineri (chiar și din România), dornici să devină medici, care au ales Olanda ca țară în care să își facă studiile în domeniul medical și să își formeze o carieră.

Sistemul de sănătate aflat în funcțiune în Olanda a fost introdus în 2006 și, la momentul respectiv, a fost considerat un exemplu pentru multe alte state, datorită modului în care îmbină asigurarea medicală obligatorie cu asigurările private de sănătate.

 

Organizarea sistemului de sănătate olandez

Acest sistem este organizat pe două nivele.

Îngrijirea medicală primară, precum și accesul la spitale, clinici și medici de familie sunt finanțate prin intermediul asigurărilor private obligatorii.

Îngrijirile pe termen lung pentru pacienții în vârstă sau cu dizabilități, îngrijirile paliative și cele pentru pacienții cu boli mintale sunt acoperite de asigurările sociale finanțate prin taxe.

 

Finanțarea sistemului sanitar

Sistemul de sănătate olandez este, în proporție de 50%, finanțat prin taxele salariale plătite de angajatori către un fond controlat de Autoritatea de Reglementare în Sănătate, la care Guvernul contribuie cu un procent de 5%. Restul, de 45% din cheltuielile de sănătate, sunt acoperite de sumele achitate de către asigurați direct companiilor asigurătoare.

Amestecul politicului în organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate olandez este foarte limitat în comparaţie cu alte ţări. În Olanda funcţionează un număr mare de case de asigurări şi furnizori de servicii medicale independenţi care concurează pentru a atrage pacienţii şi a le oferi cele mai de calitate servicii la cel mai scăzut preţ.

Spitalele din Olanda sunt reglementate și controlate, dar în mare parte au acționariat privat și sunt orientate spre profit, la fel ca și majoritatea companiilor de asigurări.

 

Dreptul și obligația de a alege o asigurare de sănătate

Dacă lucrezi în Olanda, atunci ai obligația legală de a încheia o asigurare de sănătate. Scopul acesteia este de a acoperi costurile îngrijirii medicale. Obligaţia de a încheia o asigurare medicală olandeză este valabilă chiar și în situația în care ai deja o astfel de asigurare din România.

Opțiunile pentru a alege o asigurare de sănătate în Olanda sunt foarte multe. Un număr mare de companii private, strict supravegheate de autorităţile publice, oferă astfel de servicii de asigurare medicală.

De regulă, pachetele de asigurare standard includ: costuri de spitalizare, investigaţii şi chirurgie, teste de laborator, medicaţia aferentă, dializă, radioterapie, costuri de reabilitare, costuri aferente transplantului de diferite organe, costurile medicului de familie, fizioterapie, asistenţă medicală în străinătate, servicii legate de maternitate, decontarea transportului în condiţii de urgenţă, etc.

Asigurarea standard, obligatorie prin lege, poate fi suplimentată cu o gamă foarte largă de servicii medicale. Companiile de asigurări concurează constant în ceea ce privește aceste oferte suplimentare, care pot face referire la: chirurgie plastică, ortodonţie, terapii alternative, masaj medical, terapie anti-acneică, ochelari şi lentile de contact sau chiar tratamente spa.

 

 

Sistemul olandez de asigurări medicale a fost desemnat, ani de-a rândul, unul dintre cele mai performante din Europa, inclusiv ca raport calitate – preţ. Finaţarea corespunzătoare şi transparentă a sistemului sanitar, profesionalismul medicilor, excelența în ceea ce privește posibilitatea determinării precoce a unor boli, toate acestea sunt avantajele de care se bucură locuitorii Olandei.

 

 

Dacă până acum nu ai găsit o firmă care să îți inspire încredere în găsirea unui loc de muncă în străinătate, MeisterJob este soluția!

 

 

Ne poți contacta la:

Fix: 0040 368 008 791

Mobil: 0040 771 454 060,  0040 770 135 505

SAU

E-mail candidați/CV-uri: info@meisterjob.ro

De luni până vineri în intervalul orar: 09:00-17:00

Oferte de muncă: https://meisterjob.ro/