Un nou an se aproprie cu pași foarte repezi, iar timpul rămas până atunci este un timp al speranței, al rezoluțiilor, dar și un bilanț al anului ce tocmai se încheie. Fiecare dintre noi ne dorim de la Noul An belșug, realizări și multe bucurii. Tocmai de aceea există suficiente motive pentru ca românii să fie superstițioși în perioada sărbătorilor de iarnă.

Tradiţiile din ultima noapte a vechiului an datează încă din perioada precreştină și încă se mai păstrează în multe zone ale țării. De-a lungul timpului, superstițiile s-au înrădăcinat adânc în conștiința românilor. Iată câteva dintre cele mai interesante superstiții românești, menite să te ajute să îți meargă bine în Noul An, dacă le respecți:

 

Cine trece pentru prima dată pragul casei

Una dintre supersițiile românești spune că prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie bărbat, pentru a aduce noroc în Noul An. În multe zone, această credință este și mai specifică, iar bărbatul trebuie să fie înalt și brunet, deoarece blonzii și roșcații aduc ghinion. În plus, dacă primul care păşeşte peste prag aduce cu el şi o crenguţă de vâsc, pâine şi sare, celor din casă le va merge bine tot anul.

 

În ultima zi din vechiul an nu se face curat

Din bătrâni s-a păstrat superstiția conform căreia nu este bine să se dea cu mătura în ultima zi a vechiului an și nici pe 1 ianuarie, pentru că odată cu murdăria din făraș, gospodarii aruncă și norocul din casă.

 

Obicei străvechi – Anul vechi se „îngroapă”

În multe zone ale țării există acest obicei în noaptea dintre ani de a se stinge și reaprinde lumina în toată casa. Această practică este numită „Îngroparea anului vechi”. Întunericul reprezintă faptul că gospodarii lasă în urmă răul și necazurile de peste an, în timp ce lumina aduce credința și speranța într-un an mai bun. Acest obicei străvechi a fost transformat de modernitate în artificiile de azi.

 

E bine să ai bani în buzunar în noaptea dintre ani

Un alt obicei foarte întâlnit este acela de a avea câțiva bani asupra ta în momentul trecerii în Noul An. Se spune că astfel în va merge bine tot anul și vei avea belșug. Tot legat de bani, există o superstiţie conform căreia nu este bine să dai împrumut nici în ultima zi a anului ce tocmai se încheie, nici pe 1 ianuarie, pentru că în acest caz vei fi în pierdere în noul an.

 

Culoarea roșie poartă noroc

Nu în ultimul rând, se spune că la cumpăna dintre ani, cel care poartă asupra sa ceva de culoare roșie va avea noroc tot anul.

 

 

Echipa MeisterJob vă urează un An Nou plin de realizări, bucurii și belșug!