În doar câteva zile urmează să celebrăm un eveniment unic şi măreţ: împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire! În anul 1918, avea loc desăvârșirea statului național român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români.

 

SCURT ISTORIC AL EVENIMENTELOR MEMORABILE DIN 1918

Cu toate că începutul anului 1918 se anunța dezastruos, România, prin tact şi vitejie, a reuşit să schimbe situaţia. În luna mai a anului 1918 se semna Pacea de la Buftea-București, un tratat de pace care-i aducea mari prejudicii ţării noastre. Însă schimbările majore în plan european, din a doua jumătate a anului, precum și priceperea liderilor români de a simți momentul istoric, au făcut ca dezastrul anunțat iniţial să fie transformat într-un șir de victorii. Aceste victorii poartă numele de Marea Unire de la 1918: în martie  unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar la 1 decembrie 1918 unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Astfel, prin sacrificii şi greutăţi imense, înaintaşii noştri ne-au lăsat moştenire o ţară frumoasă şi bogată, iar noi avem datoria să o celebrăm, în aceste zile pline de istorie.

 

CE ÎNSEAMNĂ PENTRU NOI, ROMÂNII, CENTENARUL MARII UNIRI?

Indiferent unde am ajuns, o parte din sufletul nostru va rămâne mereu înrădăcinat pe meleagurile unde ne-am născut.

La 100 de ani de la Marea Unire ne aducem aminte, aşadar, că:
– strămoşii noştri au fost suficient de uniţi încât să îşi dorească, chiar cu preţul vieţii, ca toţi românii să trăiască împreună, într-un singur stat, România;
– doar eroismul şi jertfa românilor de atunci au făcut ca visul Marii Uniri să devină realitate;
– miracolul Marii Uniri este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi.